Tuesday, December 31, 2013

Happy Birthday, Mak!

My mom, who doesn't like to be photographed

Happy Birthday, Mak!
Longlife, stay healthy and strong
Thanks for raising us all these years long
Thanks for teaching us new things in life
Thanks for always be here for us
Please always be patient and keep looking after us
And...
Forgive me for not being able to make you happy

May Allah bless all your life, and give you the best reward for being the best mother for us, ameen...

Once again, Happy Birthday!
 ^^

(Well, there's no way my mom will ever visit my blog. Therefore I will try to say it to her in words, even if that's gonna be embarrassing, since we're not that expressive anyway :))

Saturday, December 28, 2013

Students' Behavior (and Face) During Examination

Assalamu'alaikum...

For some reason, I became an invigilator for this year's examination at Oemar Diyan, a private High School I graduated from. While doing nothing but watching students fill in their answer sheet, I noticed some 'remarkable actions'. Therefore I decided to take notice and observe more of their behavior. Here they are:

Students taking exam, not at Oemar Diyan though

Thursday, December 26, 2013

Mengenang 9 Tahun Gempa dan Tsunami Aceh (26 Desember 2004)

Museum Tsunami, Aceh
Now that the tragedy has passed, all that left is memory to carry on (and some physical proofs that this beloved land has ever been in so much pain).

Wednesday, December 25, 2013

"Happy Birthday" by NEWS (English Translation)

Cause it's a treasure that can't be bought with money, I express it with feelings
Without feeling shy I'll say "Congratulation!" in words at exactly midnight

For being born, for us having met
For being side by side now, "Thank you!"
It's your Happy Birthday, a magical, special day that happens once in a year

Today is the once-in-a-year, world's most important day
It's your anniversary that has come beautifully again

Becoming a year older means you add on more memories
That's why I'll send some happy words only to you, see!

Having met you amid the millions and billions of people is a miracle
For the happiness of being so near to me, I'll sing it for you

For being born, for us having met
For being by my side now, "Thank you!"
It's your Happy Birthday, a magical, special day that happens once in a year

Having you beside me allows me to smile 
and become more honest than usual today

To the rest of the world, it's just a normal day, nothing seems different
But for me even the taste of the air has taken on a special flavor

I want to see your extraordinary smile, it's bye-bye to frowns and scowls
I'll send you my love as much as my strength allows

However much we've cried up until now, we have the happiness that makes us smile
Today's Happy Birthday that we can share together, I'll sing for you

For being born, for us having met
For being by my side now, "Thank you!"
It's your Happy Birthday, a magical, special day that happens once in a year

I'm sure I wouldn't be here if I were alone
Next year and the year after I hope to come and see you on this same day

The present from God
It's your Happy Birthday, I'm wishing you the best of luck for your future

For being born, for us having met
For being by my side now, "Thank you!"
It's your Happy Birthday, a magical, special day that happens once in a year


Monday, December 23, 2013

Analytical Tools Applicable for an Editorial

(This one was submitted in Discourse Analysis class)

Editorial from Gulf News January 14, 2012
For the good of the environment

Private companies must also take up car-free campaign to curb pollution.

At least 3,000 employees in various government departments will leave their cars at home and take public transport on January 18 to support "Car Free Day" in Dubai. The annual event is expected to save the environment from at least 10 tonnes of carbon emissions. Transport emissions are responsible for 47 per cent of the air pollution in Dubai.

While the government takes the lead, private sector companies that employ many more people must also take up the campaign. Besides reducing carbon emissions, the day will also encourage people to use public transport. Dubai has international standard public transport services, which are cheap and convenient for consumers. Reducing traffic and the time wasted on roads by goods and people is also a great saving for the economy. It is hoped that the annual event will become daily practice for many commuters, to the benefit of the environment and the emirate.

Wednesday, December 18, 2013

"Asu E" by Yabu Kouta

This is one of my favorite songs and of course, the lyric is nice... This is the translation



This sun gives off dazzling rays of light
We are spreading our wings to the big, wide world
“From today to tomorrow, from tomorrow to the day after”
That just keeps on repeating, but you’re not alone
~
In the middle of the path to becoming an adult
We keep walking, searching for something
Even if we do nothing, we’ll become adults
But if we don’t do something, we won’t be able to grasp the light
~
Things are changing at an alarming speed
That is the age we’re in
But it is okay to go at our own pace
~
This sun gives off dazzling rays of light
We are spreading our wings to the big, wide world
I have no idea what will happen in the future
But I live believing that there is sure to be that light 
As we keep repeating each day, we are not alone


Wordless Wednesday #9

Josef in red

Tuesday, December 17, 2013

The Shocking Cat

{Hasil pertama kelas Literature I (sebuah karya dengan ide dari lima kepala ) a chain story}

Yesterday, while I was taking a bath I saw a cat jumped off the ceiling and landed on the floor, in the bathroom. Shocked by the cat, I screamed loudly. And the cat, shocked by my scream, climbed on the wall then return onto the ceiling.

I was so angry with that shocking cat. I immediately put on the towel and ran outside the bathroom looking for the cat. Taking a broom I tried to find the cat. When I saw it, I threw the broom and it escaped quickly.

Looking at the watch I got another shock. “Oh my God… I will be late!” I hurried preparing all things then went to my campus. I didn’t want to come late because I was so interested in the subject. If I had missed it, I would have had a bad mood all day.

In the classroom, I rethought about the accident that happened to me in the morning. I daydreamed of it. In my imagination, I saw the cat run away outside the bathroom and I could catch it because I got the super power to run and catch. Unfortunately, in real life, my lecturer found me and…

Oh guys… can you imagine how mad my lecturer was? It wasn’t my day. She ordered me to get out of the class. Finally I missed the lesson. 

Yeah, that’s it. That’s how my hell day simply begun by the shocking damn cat! []

Friday, December 13, 2013

Friggatriskaidekaphobia, the Fear of Friday the 13th

I've just finished watching 'The Silence of the Lambs' and think of posting a new entry on my blog. Friggatriskaidekaphobia, have you ever heard of this word?

image from joyhog.com
I've known the word since earlier this year from an article and I still haven't been able to pronounce it fluently!

Wednesday, December 11, 2013

あなた へ


Write to you...
Ada rindu kutitipkan pada langit yang hitam
tentang asa yang terbenam,
dan rintikan hujan yang menangisi malam

Bahwa kita menolak alpa
pada setiap sapa yang tak tertera,
banyak cerita yang tercipta
juga serangkai doa yang mengangkasa

Maka aku mulai mengadu
agar rindu ini sampai padamu
walau hanya tulisan bisu

Indrapuri, 11/12/13

Tuesday, December 10, 2013

Candlelight

Image from digitalsports.com
 
Hi there! Are you okay?

Kalimat yang selalu aku ulang dalam hati. Namun juga selalu gagal aku lisankan. Begitu pula kali ini.

Kau tiba-tiba saja muncul di hadapanku. Seperti biasa. Memintaku menemanimu makan dan bicara. Setiap kali kau merasa gundah karenanya. Kau tidak baik-baik saja. Aku tahu persis hal itu. Tapi entah kenapa aku tidak pernah bisa mengucapkan kalimat sederhana tersebut.

Kali ini aku ingin menolak. Aku tahu apa yang akan terjadi. Kau akan makan tiga porsi nasi sementara aku akan duduk di hadapanmu, menemanimu dalam diam sambil sesekali memerhatikan cahaya lembut yang berpendar dari secuil api. Tidak akan ada pembicaraan apapun. Aku tidak suka itu.

“Hanya kaulah yang benar-benar memahamiku, kau yang dapat memberikan cahaya untuk menguraikan benang kusut dalam kepalaku,” katamu.

Lagi-lagi aku luluh. Bukan pada kata-katamu. Tapi pada sorot mata penuh luka yang selalu berusaha kau sembunyikan. ‘Untuk apa bertahan padanya? Bukankah pada setiap luka kau selalu mencariku?’ ingin sekali kusuarakan pertanyaan itu. Namun lidahku kembali kelu.

Katamu aku cahayamu. Jadi biarkan aku bertanya, “Cahaya apakah aku? Matahari, bintang, bulan atau lentera?”

Kau hanya tersenyum sambil mengisyaratkan matamu ke secuil api yang ada di tengah meja, tepat saat sumbunya rebah ke dalam genangan dan pendar cahayanya padam.

*Alhamdulillah... akhirnya, nulis fiksi lagi!^^

Sunday, December 8, 2013

Happy 1st Anniversary, A Plus!

Today is the "D" day I mentioned before and sadly, I can't be there with my fellow A Team.


As I don't attend the event, guess I cannot write a report of it. Or maybe I can, if there are enough photos got uploaded. I'll just wait and see...

"Naiyou no Nai Tegami" (Letter without Contents) by NEWS

As I re-watch the Live! Live! Live! Concert DVD subbed by NewshFan, I found out that this song is incredibly nice. I haven't noticed it before. So I decided to post the translation here, full credit to Newshfan.

Saturday, December 7, 2013

"Esperanza Rising" by Pam Munoz Ryan

Still with the campus assignment. This time comes from Cross-Cultural Understanding class, analyzing cultural value from a novel.

Esperanza Rising

Published by Scholastic Inc. in 2000

Here are some culture-related things found in this book:

Friday, December 6, 2013

Man Proposes, God Disposes

Untung tak dapat diraih, malang tak dapat ditolak. Manusia hanya bisa berencana namun Allah-lah sang penentunya.


Seperti cerita saya hari ini. Sejak semalam, bukan, sepertinya dari kemarin saya sudah menyusun jadwal yang rapi untuk hari ini. Apa yang harus saya kerjakan dari pagi, siang, sore, hingga malam nanti. Namun jangankan semua, satu pun tidak terlaksana.

Pagi hari saya jadwalkan berkunjung ke beberapa sekolah di Indrapuri dan Montasik untuk mengantar surat undangan acara puncak APlus 1st Anniversary yang akan diadakan di ACC Sultan Selim hari Minggu nanti. Saya pun berangkat. Seperti biasa, berpamitan pada mamak lalu mengendarai sepeda motor SupraX ayah saya. Tujuan pertama adalah MAN Montasik. Namun belum sampai setengah perjalanan Allah berkehendak lain. Bukannya sampai ke tujuan, saya malah tiba di puskesmas.

Ternyata saya amat sombong, merencanakan segalanya tanpa meminta keridhaan Allah terhadap rencana tersebut. 

Tentu saja, saya paham benar setiap musibah merupakan ujian. Saya bersyukur Allah menegur saya dengan kecelakaan kecil ini sehingga saya dapat mengoreksi diri. Sudah sepantasnya kita memohon kerelaan Sang Pencipta atas setiap rencana kita. Besar ataupun kecil. Apalagi dalam merencanakan masa depan. Karena untuk mengabdi kepada-Nya-lah kita semua diciptakan.

Astaghfirullahal adhim...

Thursday, December 5, 2013

“To Kill A Mockingbird” by Harper Lee


This entry contains info about intrinsic elements of the said novel. I did it years ago as an assignment of English Literature Class in uni. So I think of posting it here to save some space on my laptop hard disk.

Tuesday, December 3, 2013

Saving General Yang (2013)


Title: Saving General Yang
Director: Ronny Yu
Starring: Adam Cheng, Ekin Cheng, Yu Bo, Vic Chou, Li Chen, Raymond Lam, Wu Chun, and Fu Xinbo

It is an epic about how seven sons march into the battlefield to rescue their trapped father. Seven sons will leave, six will return.

Sunday, December 1, 2013

Try Out Persiapan UN se-Aceh (Edisi Banda Aceh - Aceh Besar)

Dalam rangka menyambut A Plus 1st anniversary, A Plus Creative Learning Center mengadakan beberapa acara dengan tajuk Road to Anniversary. Di antaranya adalah Workshop Dream Maker bagi siswa kelas X dan XI, Lomba Mading yang diikuti oleh SMA yang ada di Banda Aceh dan Aceh Besar, Lomba Scrabble tingkat SMP Banda Aceh dan Aceh Besar, serta Try Out UN tingkat SMA yang diadakan di beberapa kabupaten/kota di Aceh.

Berikut ini saya akan membagikan foto kegiatan Try Out UN edisi Banda Aceh-Aceh Besar yang berlangsung serentak di empat lokasi pada 1 Desember 2013 hari ini.

Saturday, November 30, 2013

November's Last Day

Assalamu'alaikum...

Apa kabar sahabat blogger sekalian? Tak terasa tahun 2013 sudah akan berakhir. Tinggal satu bulan lagi. Entahkah masih bisa bernapas esok hari...

By the way, agak lama juga ya saya tidak nge-blog. Banyak hal terjadi di bulan ini. Hampir dua minggu laptop saya harus opname, otomatis kegiatan blogwalking dan sederet aktivitas dunia maya lainnya menjadi terhambat, tentu saja, nasib tugas-tugas yang harus saya selesaikan pun tak jauh berbeda.

Thursday, November 21, 2013

おやすみ

"Jadikan masalah sebagai cambuk pemacu semangat,
 
Jangan menyerah kalah pada keadaan.
 
Karena tikungan tidak pernah menjadi akhir sebuah jalan,
 
Kecuali jika kau tak bisa berbelok.
 
Selamat malam."
 
~ Khaira ~

Saturday, November 16, 2013

ASSET TAK BERWUJUD

Asset tak berwujud merupakan hak, keistimewaan, dan manfaat kepemilikan atau pengendalian. Dua karakteristik umum asset tak berwujud adalah ketidakpastian masa manfaat dan tidak adanya wujud fisik.

Thursday, November 14, 2013

PANYOET



PANYOET
Oleh Khairatun Hisan

“Mak, lihat panyoet[1] yang Amin bawa tadi siang nggak?”
Amin sibuk mencari lampu teplok baru yang dibelinya tadi siang. Rencananya akan digunakan untuk menerangi kebun, karena yang lama sudah bocor. Tapi benda yang dimaksud tidak kunjung ditemukan.
“Tidak, Nak. Kamu letakkan di mana?” Mak Aisyah menyahut tanpa berpaling dari masakannya. Gulee pliek[2] di atas api harus terus diaduk.
Sepertinya di rak piring, tapi nggak ada lagi,” Amin menghampiri ibunya, “Ada yang pindahin? tanyanya.
Mak menggeleng sekali lagi, tidak melihatnya. “Mungkin si Minah.”
Amin mengernyitkan dahinya, mengisyaratkan ‘untuk apa?’
Kuah telah matang. Mak Aisyah mengangkatnya dari api. “Tadi ia mau bakar sampah,”ujarnya sambil menyendokkan kuah ke dalam wadah dan meletakkan ke atas meja. “Untuk apa?” Tanya Mak Aisyah retoris, “Nyoe kuah ka masak, ta pajoh bu dilee.”[3]
“Mau saya bawa ke kebun. Tak apa Mak, nanti saja. Amin pergi dulu ya… Assalamualaikum!”
             “Waalaikum salam!” Mak Aisyah mengernyit heran, ‘Kemana panyoet itu?’

                                                            ***

ASSET TETAP DAN SUMBER DAYA ALAM

Asset tetap memiliki periode masa manfaat yang diharapkan lebih dari satu periode. Asset ini diperoleh untuk digunakan dalam aktivitas operasi dan bukan untuk dijual pada aktivitas usaha biasa. Nilai potensi jasa yang dimiliki akan berkurang karena digunakan, asset ini biasanya merupakan asset operasi yang terbesar.

Monday, November 11, 2013

Pineung Nek Fatimah


 
Angin kencang lagi.
Aku tergesa-gesa mengambil pakaian yang kering di jemuran. Meletakkan di tempat khusus pakaian bersih yang akan disetrika. Terlambat sedikit saja aku sudah harus memungutnya di tanah. Kalau itu terjadi, otomatis aku harus bekerja dua kali untuk memcucinya lagi. Tentu saja hal tersebut sangat tidak kuinginkan.
Sudah beberapa hari ini cuaca tidak menentu. Mula-mula panas, kemudian mendung, lalu hujan rintik disertai angin kencang. Tak lama kemudian cerah kembali. Ini mempersulit orang-orang yang bekerja berdasarkan cuaca. Contohnya saja tetanggaku.
Dari jendela kamar kulihat Nek Fatimah kembali memungut pinangnya yang tak kunjung kering. Telah beberapa kali ia menjemur-memungutnya. Namun pinang tersebut masih terlihat basah. Biji pinang belum terlepas dari sabutnya dan ketika digoncangkan tidak berbunyi. Sehingga sulit untuk mengupasnya. Sementara persediaan dapurnya sudah menipis. Jika pinang-pinang tersebut belum bisa terjual dalam minggu ini maka ia terpaksa berhutang lagi. Padahal hutang sebelumnya belum terlunasi. Begitu ceritanya kemarin.

PENGENALAN ASSET JANGKA PANJANG

Asset jangka panjang merupakan sumber daya yang digunakan untuk menghasilkan penghasilan operasi (atau mengurangi biaya operasi) untuk lebih dari satu periode. Asset jangka panjang dapat berupa asset berwujud atau tak berwujud.
 
Akuntansi Asset Jangka Panjang
Bagian ini menjelaskan konsep asset jangka panjang dan proses kapitalisasi, alokasi, alokasi, dan penurunan nilai.

Sunday, November 10, 2013

The Truth about Sigeunda

Halah judulnya. Jadi, apa ada yang pernah mempertanyakan nama blog ini? Sigeunda adalah... **drumroll** bunga ini!


Saya tidak yakin dari mana tepatnya pertama kali mendengar kata 'sigeunda' ataupun apakah tulisannya benar atau tidak. (Sepertinya dari yahnek atau mak).
Yang saya ingat adalah pantun Aceh:
Leumoh-leumoh sigeunda tanoh, leubeh lom leumoh sigeunda rusa
Badan lon ubiet akai goh punoh, hana lon tu'oh bak peugah haba
(Jangan pertanyakan tulisannya, karena saya tidak yakin benar demikian)

Ketika saya bertanya apa yang dimaksud dengan sigeunda, saya mendapat jawaban bahwa kata tersebut merujuk kepada sejenis tanaman bunga bakung. Jadilah saya mengasosiasikan kata 'sigeunda' dengan bunga seperti foto di atas terlepas benar atau tidak itu namanya. Mungkin saja saya salah dan kata sigeunda tersebut tidak bermakna apa-apa, just a made up word hasil dari ingatan masa kecil saya. Karena ketika saya mengetik kata sigeunda di google, semua link yang muncul mengarah ke blog ini. 

So, if you ask me what sigeunda is, I'll show you the pic above even if the flower isn't the real sigeunda. Whatever. I just love the word and that's all! :)

Saturday, November 9, 2013

Flower of the Day: Another Long-Awaited Blossoms

Assalamu'alaikum...
These are the smaller orange ones I mentioned here.


It finally blooms after who-knows-how-many-years.
Scroll down for the pics!

Friday, November 8, 2013

Self-Harm

Assalamu'alaikum...

image from here
Self-Harm. Pernah dengar? Iya, terjemahan bebasnya adalah 'menyakiti/membahayakan diri-sendiri'.

Saya belum pernah mengetahui tentang hal ini sebelumnya. Ceritanya beberapa saat yang lalu saya sibuk browsing artikel yang kira-kira cocok untuk dijadikan bahan soal and I just happened to jump into this page: Self Harm.

Tuesday, November 5, 2013

Ma'al Hijrah 1435 H

Assalamu'alaikum. 


New Year Has Come!
Let's aim for the better quality of life here and hereafter.

Ma'al Hijrah!

Monday, November 4, 2013

The Last Day of 1434 H

Assalamu'alaikum...


Dzulhijjah is gonna leave us in hours and Muharram will welcome us afterwards. It's just a matter of time, but the question is: what have we got this far? 
Are we satisfied with our live this year? 
Have we done enough good deeds? 
Or the time has just been wasted away without us being closer to our God, and even farther away from Him?

We can only hope that Allah will bless us with the new year so we can still strive to be close to Him. Amin.
Ma'al Hijrah!

Saturday, November 2, 2013

November Rain (Again)

Assalamu'alaikum. 

The Rainy Month is here again. You may expect this month's entry will be loaded by rain-related topic. Love it! ^_^
This is today's rain pictures, taken at my house's back yard. 


rain on leaves

Friday, November 1, 2013

Dua Sisi Perkembangan Teknologi

Image from here

Kemajuan teknologi informasi membawa banyak keuntungan. Adanya telepon genggam dan internet semakin memudahkan masyarakat dalam berbagai hal. Penyebaran informasi, contohnya. Dalam satu detik saja suatu kejadian di suatu negara dapat diketahui oleh seluruh dunia melalui media internet, terutama jejaring sosial. Demikian pula jika ada perkembangan terbaru dalam bidang ilmu pengetahuan maka akan mudah sekali disebarkan kepada masyarakat.

Namun di sisi lain, perkembangan teknologi juga memiliki sisi yang negatif. Kemudahan akses internet yang di dalamnya berisi segala informasi dapat disalahgunakan oleh berbagai pihak. Mulai untuk melakukan tindak kejahatan hingga memamerkan tindakan asusila. Selain itu, kemajuan teknologi juga dapat menggeser popularitas benda ataupun cara tertentu yang dulunya menjadi andalan dalam menyebarkan informasi.

Monday, October 28, 2013

Happy Monday!

Assalamu'alaikum...


Smile, for God has blessed you with free air to breathe.
Be thankful, because He has given you another day to live.
Pray that you can enjoy today with full spirit.

So, Happy Monday! ^_^

~ Ra ~

Sunday, October 27, 2013

Dizzy


Image source: here

My head feels like spinning around and around non-stop. Low blood pressure (again) -_-. Gotta consume more vegetables...

Saturday, October 26, 2013

Nothing Is Impossible


When you're at your lowest point and feel like everything's going so wrongly, never forget that you have Allah as the Only One you can always depend on.

When you wish for something that seems unreachable and you can do nothing to work on it, don't despair for you have Allah who can make everything possible.

Just as this time, when I feel insecure for not knowing what the future brings, I can only pray that Allah will always guide and grant his blessing on you and me. There's nothing more I can do other than praying and waiting, is there?

Friday, October 25, 2013

Overnight Stay

Staying overnight at a new place!


image source: here
 
I have to teach at 07.45-09.15 PM at A Plus tonight so there's no way I can go back to my home in Indrapuri (which is located about twenty-something kilometers away). Therefore I'm having sleepover again :)

Juli's place is my usual destination but she isn't around recently. I may come to my sister's lodging but she's also going home. In the end, I ask some of my friends to accept me for the night and I end up staying at Qina's place in Darussalam ^_^

How's your sleepover experience?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...